Det gode forældresamarbejde

Det gode forældresamarbjedeFor at dit barn kan trives i vuggestuen og børnehaven, er det vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem dig som forælder og personalet.

Undersøgelser viser, at det gode forældresamarbejde i vuggestuen og børnehaven er afgørende for, hvor godt dit barn trives. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer det højt, så dit barn kan få en god tid i både vuggestue og børnehave.

For eksempel er det vigtigt, at I ikke lader den digitale kommunikation fuldstændig overtage. I en tid, hvor mange af os kommunikerer lige så meget eller mere digitalt, som vi gør verbalt, kan det være nemt at lade det være det styrende. Det er dog ærgerligt, da den mundtlige kommunikation ofte er langt mere gnidningsfri, så I undgår, at der opstår misforståelser.

Få tydeligt afstemt, hvor meget I hver især skal blande jer

Det gode forældresamarbejde handler blandt andet om at sætte grænser for, hvor meget personalet i dit barns institution skal blande sig. Er du usikker på din rolle som forælder og usikker på, om du gør det godt nok, kan det være rart at have professionelle pædagoger, som du kan sparre med og vende forskellige situationer med.

Føler du dig derimod helt sikker på din rolle og føler, at du har fuldstændig styr på tingene, kan det føles intimiderende, hvis en pædagog eller medarbejder prøver at blande sig i, hvordan I gør tingene derhjemme.

På samme måde bør du også være forsigtig med at blande dig i, hvordan personalet udfører deres arbejde. Hvis du føler, at de har det forkerte fokus, bør du gå ind i bestyrelsen, og prøve at ændre tingene på den måde.

Brug hinandens viden om barnet positivt

Du som forælder og personalet i vuggestuen eller børnehaven kommer helt naturligt til at have forskellige opfattelser af dit barn. Det må ikke påvirke det gode forældresamarbejde. Personalet ser en side af dit barn, som du måske ikke ser derhjemme. Det er derfor vigtigt, at du er lydhør over for, hvordan deres oplevelser er.

Jeres forskellige viden kan I for eksempel bruge, når I skal understøtte barnets læring bedst muligt. Det kan være, at personalet har observeret noget, som du kan gøre brug af derhjemme.

Sørg for at skabe gode hente- og bringesituationer

Hente- og bringesituationerne er ofte der hvor det gode forældresamarbejde kan opstå. Du har tid til at tale med personalet i dit barns vuggestue og børnehave. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at skabe nogle gode rammer om dem. Det viser personalet, at det er noget, som du prioriterer.

For at prioritere dem handler det ofte om, at du har tiden til det. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at komme af sted i god tid om morgenen. Dermed skal du ikke skynde dig på arbejde. På samme måde bør du sørge for ikke at hente barnet lige inden lukketid. Der bør være god tid til at tale med personalet, inden du og barnet skal hjem.