Har du netop fundet ud af, at du er gravid, eller at din kæreste venter sig? Har du forberedt dig på det ansvar, der følger med rollen som mor eller far? Er der råderum i din økonomi til at sørge godt for den lille ny? Det økonomiske aspekt af forældrerollen er noget, mange har tendens til at undervurdere og glemme, men det er godt givet ud, hvis du allerede nu begynder at planlægge. Hvis du ikke aner, hvor du skal starte, og hvad du skal gøre, kan du læse med her, hvor vi giver vores bedste tips til, hvordan du bedst forbereder din økonomi på din nye eller fremtidige livssituation med et barn.

Sæt penge til side

Hvis din økonomiske situation er presset for tiden, bør du gøre alt, hvad du kan for at stabilisere den. Begynd med at lægge penge til side, så snart du kan komme til det. Hvis du ikke har en god opsparing, skal du begynde at spare op så hurtigt som muligt. Undlad at bruge penge på dyre aktiviteter, som du alligevel ikke får tid til, når barnet kommer. Har du svært ved at overskue dine bankkonti, kan det være en god idé at tage en snak med din bankrådgiver, der kan fortælle dig om, hvilke muligheder du har.

Lav et realistisk budget

For at gøre situationen mere overskuelig kan du lægge et budget for, hvor mange penge du skal bruge på barnet de første par år. Lav en liste med ting, du kan købe før barnet er født såsom en lift til bilen, en barnevogn, en vugge og babytøj i helt små størrelser. Bagefter kan du lave en liste med de ting, du får brug for i dagligdagen, når barnet er født. Det kan eksempelvis være bleer, mad og måske nyt legetøj i ny og næ. Husk at være realistisk når du skriver listerne, og skriv hellere for meget på end for lidt, så du ikke bliver ubehageligt overrasket, når du tager på indkøb. Læs her om udgifter til børn.

Byttehandel og brugte varer

Tænk gerne alternativt, når du laver dit budget. Mange ting kan du købe brugt på loppemarkeder, i genbrugsforretninger eller på Den Blå Avis. På denne måde sparer du ikke kun en masse penge, men du får også nogle unikke produkter med sjæl og historie. Der er også mange penge at spare, hvis du undlader at købe en masse nyt tøj til dit barn, som han eller hun alligevel kun kan passe i ganske få uger, og i stedet vælger at tilmelde dig en bytteordning. Det går helt simpelt ud på, at du får tilsendt tøj i dit barns størrelse, som du sender tilbage i bytte for noget større, når det bliver nødvendigt. Det sparer dig for mange penge og er ikke så resourcekrævende.

Dine udbetalinger kan ændre sig

Derudover kan det spare dig for meget besvær at bruge en smule tid på at sætte dig ind i de forskellige udbetalinger, du får som forælder. Du får selvfølgelig børnepenge, og her skal du være opmærksom på, at det udbetalte beløb varierer, hvis du har flere børn. Hvis du er ledig, når du bliver gravid og skal på barsel, får du såkaldte barselsdagpenge i stedet for almindelige dagpenge og skal derfor ikke stå til rådighed på samme måde, som når du er almindeligt ledig. Læs mere om dagpenge under barsel her. Hvis du er studerende, får du ligeledes udbetalt mere i SU, når du bliver forælder. Alle disse faktorer er vigtige at have med i beregningerne, når du planlægger din fremtid.