Vi skal ikke gøre os fortalere for e cigaretter, men der er rigtig mange danskere og hermed også forældre, der benytter e-cigaretter. Vi har bedt folkene bag Danmarks nok mest seriøse e cigaret butik, nemlig din-ecigaret.dk med at komme med et bud, hvordan man skal håndtere e cigaretter og særlig e-væsken, der er den væske man hælder i e cigaretter om hvad de mener man skal være opmærksom på. Billedet vi har kædet sammen med denne artikel skal illustrere, at små børn kan være nogle “pilfingre”, og netop dette kan være et helt centralt for hvad man skal være opmærksom på. Ordet videre til Din eCigaret.

1. Hvordan omgås vi e-cigaretter og e-væske sammen med vore børn?

Medierne har skabt en masse debat omkring e cigaretter og børn og der har været meget fokus på, at blot en lille mængde e væske kan være farlig før børn. Budskabet fra medierne går klart igennem og vi skal bestemt passe på at børn ikke leger med nikotin og e væsker i det hele taget. Det er dog vigtig at huske på, at for at et barn er i en alvor risiko, skal der omtrent en hel flaske på 10 ml e juice til. E-væske smager ikke godt og er stærkt i munden, så de fleste børn vil højst sandsynligt hurtigt blive afskrækket ved smagen. Vær’ opmærksom på hvad dine børn har i hænderne, uanset hvad. Sker det, at dit barn får et par dråber e væske på hånden, så gå ikke i panik, men observer dit barn. Vask området godt med alm. sæbe.

2. Børnesikring af låg på e juice.

En anden ting som medierne har haft rigtig meget fokus på er børnesikring af lågene på e-væskerne. Børnesikring på låg er en god idé og heldigvis kender jeg ikke en eneste producent, der ikke benytter sig af dette. Det er absolut noget jeg er fortaler for, fordi det simpelthen forhindre, at børn får adgang til e-væsker. Damp væske er kun egnet til voksne! Når det så er sagt, så ville min største bekymring omkring låg og børnesikring være, at såfremt låget ikke har børnesikring kan barnet potentielt sluge låget og blev kvalt. Størrelsen på låget har en farlig størrelse, som kan sætte sig på tværs i et barns hals. I øjeblikket er der ingen grænser for store flasker e-væske der kan købes hos danske forhandlere. Det derfor helt normalt at finde 30ml, 50ml og sågar 100 ml flasker e juice med nikotin på op til 24mg (i sjældne tilfælde 36mg). Med god grund, vil regeringen forbyde det i fremtiden, så en beholder e-væske ikke kommer til at overskride 10ml. Når dette sker, så ser jeg absolut ikke nogen grund til at være bekymret for, at ens børn for fat i e-juicen, men igen – e væske har ikke noget at gøre i børns hænder, så det er ikke et produkt de skal lege med.

3. Er e juice med nikotin på huden farligt?

Medierne har angivet, at e-juice på huden er direkte farligt. Dette er ikke helt korrekt. Selvfølgelig skal man ikke bade i nikotinholdig e væske, men løber e væsken ned over hånden, så sker der absolut intet. Man kan sågar smage på sin e-væske uden nogen helbredsmæssig risiko, så længe man ikke direkte drikker e væsken, så vil det ikke være farligt. Det værste det kan ske er, at du oplever en smule hudirritation og rødme. Hvis du får det på tungen, kan det prikke lidt. Mange dampere smager faktisk på deres e-juice inden de damper den, mest for at få en fornemmelse af dens rå aroma i udampet form.

 

4. Hvor meget e juice skal der til at udgøre en sundhedsmæssig risiko?

Vi kan ikke benægte at nikotin er et stof, der skal omgås med stor varsomhed. Ren nikotin (1000mg) skal håndteres med egnet maske, da bare dampene kan tvinge en fuldvoksen mand i gulvet. Heldigvis inderholder e væskerne der forhandles ikke mere end 24mg, mens de fleste forbrugere benytter sig af 12mg. Bernd Mayer har forsket i hvor meget nikotin der skal til at bringe et voksent menneske i livsfare. Ifølge ham, vil en koncentration på 25-50ml med 20mg e-væske potentielt være dødelig for et voksent menneske ved oral indtagelse. Det vil dog være svært at vide hvor meget et menneske vil nå at optage, da det givetvis vil medføre opkast, hvormed en stor del af koncentrationen vil forlade kroppen. Der skal såled en rigtig stor mængde til før det for alvor bliver rigtig farligt. Den dag i dag, er der ikke rapporteret nogen dødsfald på bagrund af indtagelse af nikotin e væske.  Hr. Mayer rapportere ikke yderligere om mængden der skal til for udøgre risiko for børn. Givetvis er det en mindre koncentration, men med al sandsynlighed skal der nok omtrent 5-10ml til. Husk på, dette er estimater og skal blot give en idé om hvor stor den sundhedsmæssige risiko reelt er.

 

Er du interresseret i yderligere information omkring en e cigaret, e væske og tilbehør hertil, kan du læse mere på Din eCigaret. Her kan du også gå ind under blog sektionen og læse om de seneste nyheder. Du kan også med fordel læse mere om e cigaretter og e væske her.