Det er stressende for de fleste, når man står overfor en flytning. Sådan er det også for de mindste, når det hjem de kender, skal skiftes ud. Men du kan gøre meget for, at dit barn får en god oplevelse ud af det.

Flyttekasser til op over begge ører. Man kan ikke finde sine ting. Ja, man ved ikke, hvor man skal gøre af sig selv til sidst. Der er mange følelser involveret i forbindelse med en flytning – ikke kun for os, men også for de mindste.

Vi overser nemt børnene, når de mange opgaver melder sig på banen i forbindelse med flytningen. Men det er vigtigt at holde de små i fokus og forberede dem på, hvad der venter. Allerede fra børnene er omkring to år, kan det være en god idé at inddrage dem i, hvad det er der skal ske af forandringer.

Når det er sagt, så må det ikke blive en byrde for børnene. Gå derfor let til det. Fortæl kort om, hvorfor I skal flytte, omkring en uge eller to inden flytningen skal ske. På den måde har de lidt tid til, at vænne sig til tanken.

Inddrag dit barn i flytningen

Er barnet lidt større – omkring børnehavealderen – kan man starte lidt før. Start i det små, ved at vise dem den nye bolig. Gør den spændende og besøg den ofte. På den måde vil man kunne opbygge en spænding i stedet for en frygt for det uventede.

Frygten kan dog opstå alligevel. For nogle sker det med det samme. For andre er det måske først, når man er flyttet til det nye sted, at det går op for barnet, hvad der er sket. Det er derfor vigtigt, at have barnet med i hele processen, så der ikke kommer nogle chok undervejs.

Der er mange måder at inddrage på. Men et bud på det kunne være, at lade barnet hjælpe med at pakke sine egne ting. På den måde giver man lov til at sige farvel til legetingene over nogle dage, og samtidigt kan man give barnet lov til at pakke det vigtigste legetøj i en lille taske, som man kan tage frem, imens resten er pakket sammen.

Et nemmere farvel for dit barn

Når alle tingene er pakket og det er tid til at låse af, så tag dit barn med på en ”farvel-tur”. Gå rundt og sig farvel til stue, køkken og der, hvor barnet ellers har opholdt sig. Det kan virke fjollet som forældre, men for barnet er et farvel noget de kender til, hvilket gør det nemmere for dem at forholde sig til det hele.

Netop det, at gøre tingene håndgribelige for børnene, er vigtigt. Det kan for eksempel gøres ved at lege ”flytte dag”, i et stykke tid før det skal ske for barnet selv. Investér i en lille legetøjslastbil, som barnet selv kan pakke og køre fra sted til sted.

Det kan også gøres simpelt ved at tegne forløbet for sit barn. Det kræver dog, at barnet er lidt ældre og vil forstå det, der sker på papiret. Men en simpel og nem løsning, der kan illustrere det hele for barnet.

Køb dig til mere tid

Når alt kommer til alt, så skal de små nok klare det, uanset hvor meget man gør ud af at forberede dem. Men når det er sagt, så vil det være en god investering at sætte tiden af til at sætte dem ind i flytningen. Der er næsten uundgåeligt, at der ikke opstår en lille krise eller to. Men en god forberedelse kan forebygge mange bedrøvede situationer.

Synes du, at det lyder af meget med både flytning og børnetid, kan du med fordel overveje at kontakte en flytteforretning. På den måde kan du meget lettere håndtere begivenheden på dagen for flytningen og samtidigt tage dit barn i hånden og forklare, hvad der sker.

Lokale flyttemænd, såsom Odder Flytteforretning, kan være en god løsning, da de ofte yder en god og personlig service. Hvis du står overfor en flytning, kan du indhente et uforpligtende tilbud på deres hjemmeside eller ringe til dem på tlf. 8181 8300 og høre nærmere om, hvordan de kan hjælpe dig.