Graviditet: Ernæringsguide

Mange undervurderer den faktor, at allerede inden man har født, skal man tage stilling til en masse valg. Når du er er gravid har alle dine beslutninger en betydning: Hvad du laver til hverdag, hvad du spiser, hvornår du står op og alt det. Du har et ansvar som gravid, og det er et ansvar som kan være svært at leve op til i mange tilfælde.  Det vi vil lægge vægt på her, er at give dig en bred viden om hvilke ting du skal tage stilling til.

Ernæring

Du er hvad du spiser. Det er et ordsprog de fleste efterhånden kender, da vi i velfærdsstaten Danmark fokuserer mere og mere på sundhed og ernæring.
Ordsproget tager ikke fejl, for din kost har en betydning for dig som mor, da hvis du får for meget af nogle bestemte vitaminer eller stoffer, vil du føle dig utilpas. Det samme gælder for dit foster, og kommende barn, hvis du fx er ryger, vil det have en betydning for dit barns hjertekar, samt øger barnets chance for at udvikle sygdomme og nedsætter barnets immunforsvar, allerede inden det er født. Vi må altså konkluderer at hvad du indtager under din graviditet er en væsentlig faktor.

 

Kosttilskud

Som gravid kan selv den mindste ting være svær, at overskue og derfor er der flere og flere som vælger, at bruge kosttilskud for at holde sin krop i balance. Mineraler kan du med fordel købe som kosttilskud, men du kan også vælge, at finde det på en mere naturlig måde. Først vil vi liste en oversigt over de mineraler som findes:

mineraler

  • Jern – Findes i kød, frugt og grønt. Det hjælper med at transportere ilt, og derfor transportere det også ilt til barnet. Jern er det vigtigste mineral som findes.
  • Zink – Kød, ost og mælk samt fuldkorn. Det hjælper på dannelse af væv.
  • Jod – Jod findes i stort set alt, men primært findes det i fisk og skaldyr. Jod forebygger dit stofskifte, og kan hjælpe med at stabiliserer det.
  • Fosfor – Mejeriprodukter og kød er ofte der man finder fosfor. Det er et vigtigt mineral til at bygge knogler og muskler.
  • Magnesium – er et meget undervurderet mineral. Det hjælper nemlig med at forebygge din celler i kroppen og er derfor vigtigt for dine nerver og muskler, og derfor også dit barns. Du finder magnesium mineraler i nødder, grøntsager samt fuldkornsmad.

 

Ovenstående er altså de primære mineraler du bør få når du er gravid.

 

Vi har også valgt at lave en liste over de vitaminer du bør kende når du er gravid. Vitaminer til gravide kan du med fordel vælge at købe som kosttilskud, da de vitaminer du har behov for er svære at indtage ekstra af, sammenlignet med mineraler. Vitaminer til gravide kan eksempelvis findes hos Helsebixen.dk.

vitaminer

  • A-vitamin – Det hjælper på dit barns udvikling af rygmarv, hjerne, øjne, og ører, og er derfor et vitamin som hjælper dit barn med at udvikle sine sanser. Du finder a-vitamin i fisk, æg og lever, men kan med fordel købe vitaminet til gravide hos som sagt Helsebixen.dk
  • B-vitamin – husk på at B-vitaminer er opdelt i flere kategorier: B1, B2, B3, B6 og B12.
    • B1-vitamin – Bidrager til at få en mere stabil hjernefunktion er og er ikke relevant for dig som gravid.
    • B2-vitamin – Hjælper med at vedligeholde din hud og også syn, og er ej heller væsentligt som gravid.
    • B3-vitamin – Hjælper dig og dit barn energistofskifte med at være stabilt.
    • B6-vitamin – Det er det mest centrale vitamin til gravide i kategorien B-vitaminer. Det hjælper og starter udviklingen af dit barn immunforsvar, herunder dannelsen af de røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen, og kan derfor med fordel indtages med jern. Desto længere du kommer ind i graviditeten, desto mere østrogen producerer din krop og derfor har kroppen et behov for B6-vitaminet.
    • B12-vitamin – Mindsker din træthed og udmattelse.
    • Folinsyre – Mange ved det ikke, men folinsyre er faktisk et B-vitamin. Dit barns udvikling og vækst afhænger af at din krops celler kan dele sig normalt, og det kan folinsyre hjælpe med. Undersøgelser viser at chancen for at dit barn får rygmarvsbrok nedsættes med 75%, hvis man indtager folinsyre. (der fødes ca. 60 børn årligt med rygmarvsbrok.) Det nedsætter også chancen for mongolisme samt hjertefejl – man ved ikke helt hvorfor, det gør det bare. Sundhedsstyrelsen har udtalt at de anbefale et tilskud af 400mg dagligt fra dag 1 til uge 13 hvor du er gravid! Lever og grøntsager som er grønne fx brocolli har højt indhold af folinsyre.
  • C-vitamin – Dit barn bindevæv: knogler, blodkar, hud og sener er grundstene til dit barns udvikling, og opbygningen af det hjælper C-vitaminer med. Mangel på c-vitamin øger risiko for vandafgang, infektioner og fødsel før tid. Findes i frugter og grøntsager.
  • D-vitamin – Calcium er det vigtigste element i blod. D-vitaminer hjælper med at regulerer indholdet af calcium, da du under graviditeten kan opleve forhøjet indhold af calcium i dit blod. Ikke nok med det udvikler det også en naturlig celleudvikling i dit barn. Undersøgelser viser faktisk at det år senere har en stor betydning på barnets immunforsvar også. Det anbefales stærkt at få d-vitaminer som gravid, hvis der er nogen i din familie med sukkersyge, da det nedsætter risikoen for sukkersyge.

 

Man ser dog, at nu til dags stiller flere og flere læger sig skeptisk overfor indtagelse af vitaminpiller under graviditet. Du er jo nemlig allerede godt stillet til at få børn, du er skabt som du er – da din mor fødte dig, tør jeg med sikkerhed sige, at hun ikke tog kosttilskud. Men videnssamfundet udvikler sig, og man må altså konkluderer at man ved hjælp af vitaminer og mineraler bliver du bedre til at optage den kost du spiser. Når det er sagt, kan du ikke blot tro, at vitaminpiller klare det hele, og du derved er en sund gravid kvinde – det er du ikke, den kost du spiser er det vigtigste, vitaminpiller er blot en støtte til dig som gravid. Du kan prøve at se den på den her måde: de mineraler som du får for meget eller lidt af, vil dit barn også have for meget eller lidt af, og det samme gælder vitaminerne.

 

Afrunding

Dette skal du se som en reminder og oversigt som du kan gemme på computeren når du besøger lægen, tager hjem og glemmer hvilke vitaminer som du bør investerer i. For ja, det er en investering at købe vitaminer når man er gravid.