Børns tøjdyr udsættes helt naturligt for lidt af hvert, og derfor bliver de med tiden mere og mere beskidte og nussede. Det er dog ikke nogen svær sag at rengøre disse bamser uanset om det er håndlavede eller klassiske Disney bamser og lignende. I store træk skal man faktisk bare følge den vaskeanvisning, som sidder på tøjdyret, men her følger alligevel nogle ekstra råd, således at børnenes elskede venner igen kan få nyt liv og kærligheden mellem bamse og barn fortsat kan vokse. Og så er du også sikker på ikke at komme til at ødelægge dit barns bedste ven. Vi har spurgt nogle af Danmarks førende eksperter i rengøring, nemlig Gentofte Privat Rengøring om hvordan man rengører en bamse bedst, og det følgende er bygget på deres svar.

Bamser kan både vaskes i hånden og i maskinen. Uanset hvad er det selvfølgelig vigtigt, at den anbefalede vasketemperatur ikke overskides, og medmindre der står noget andet på bamsens vaskeanvisning, så er det en god idé ikke at tørre den i en tørretumbler, men at lade den lufttørre, da det vil mindske risikoen for at den krymper.

Håndvask

Der er dog nogle tøjdyr, som ikke kan maskinvaskes. Det giver sig selv, at hvis dyret indeholder en form for musik eller lyd, så skal hele bamsen ikke under vand, som den jo gør i en vaskemaskine. Er der tale om en gammel og skrøbelig bamse er det heller ikke god idé at udsætte den for vaskemaskinens lidt voldsomme bevægelser. Det er heller ikke en god løsning at ty til maskinvask, hvis bamsen har limet en masse pynt på sig, som f.eks. pailletter og perler, eller hvis den er iklædt tøj eller har tilbehør, som er særlig skrøbeligt. Dog kan pålimede øjne som regel godt tåle en tur i vaskemaskinen. Sidst men ikke mindst skal man ikke maskinvaske et tøjdyr, hvis fyld er lavet af andet end tekstilt materiale. Dvs. hvis der f.eks. er skumkugler, ris eller lignende i.

Ved håndvask er det bedst at bruge et mildt vaskemiddel, gerne uden parfume. Når bamsen er blevet forsigtigt vasket skal den skylles over med koldt vand og tørres med et tørt håndklæde, hvorefter den kan hænges til tørre ude såvel som inde.

Maskinvask

Vælger du at vaske en bamse i maskine er det også her bedst at bruge en mild og duftfri sæbe af hensyn til barnet. Temperaturen på vandet må på ingen måde blive for varmt, men derimod hellere lidt for koldt. For at skåne bamsen mest muligt kan du lægge den ind i et fnugfrit pudebetræk og vaske den sammen med noget andet tøj eller blot sammen med nogle gamle håndklæder, hvis du er bange for at tøjdyrets farve smitter af. Når du lægger noget andet end kun bamsen ind i maskinen vil den nemlig blive beskyttet mod hårde slag imod tromlen.

Sådan får du blødheden tilbage

Efter endt vask vil mange bamser have mistet deres blødhed og fylde, men fortvivl ikke, for blot ved at børste bamsen grundigt med en metalbørste kan du få tøjdyrets pels til at ’puffe’ igen, og det vil ikke længere sidde i totter som det ofte gør, efter det er blevet vasket.

Det er selvfølgelig også muligt at rengøre en bamse helt uden den behøver at blive vasket. Hvis der f.eks. er tale om løst støv eller lignende, som sidder i bamsen pels, så kan man sagtens nøjes med at støvsuge bamsen lidt og evt. børste det sidste støv af med en ren børste.

Bliver dit barns bamse brugt flittigt kan det være nødvendigt at rengøre den flere gange i løbet af dens levetid. Holder du dig til vaskeanvisningen, samt børster du den grundigt bagefter, vil bamsen ikke tage skade af forholdsvis hyppig vask, og du vil dermed kunne lade dit barn beholde sit elskede tøjdyr i mange år. God fornøjelse.