Selvom der endnu er nogle år til, at dit barn bliver gammelt nok til at tage på udveksling, kan du allerede nu begynde at forberede ham eller hende på oplevelsen. Det er for eksempel ved at træne fremmedsprog og at sørge for, at han eller hun ikke er for kræsen.

Et ophold som udvekslingsstudent er en meget givende og spændende oplevelse for alle unge mennesker. Det er derfor en god ide, at du opfordrer dit barn til, at det er en mulighed, som han eller hun bør kaste sig ud i.

Allerede når din søn eller datter er 14 år, har han eller hun mulighed for at tage på udveksling i et andet land. Det er en unik mulighed for at prøve at stå på egne ben, lære at begå sig i en anden kultur, få nye venner og blive rigtig god til at tale et andet sprog.

Som forælder er det selvfølgelig grænseoverskridende at skulle sende sin teenager til udlandet helt alene. Derfor kan du allerede nu begynde at klæde dit barn på til, hvordan livet som udvekslingsstudent kommer til at være. Det er med til at gøre dig mere tryg ved, at han eller hun rejser.

Styrk barnets fremmedsprog fra en tidlig alder

Når dit barn skal til udlandet på udveksling, er det selvfølgelig først og fremmest vigtigt, at han eller hun har mod på at begå sig på et fremmedsprog. Derfor er det en god ide, at du hjælper barnet så meget som muligt med at blive god til sprog. Når barnet har oplevelsen af at have succes med at lære et fremmedsprog, vil han eller hun ikke være bange for at skulle lære et andet.

Mange unge tager selvfølgelig til engelsktalende lande, da engelsk er det sprog, som de behersker bedst. Der er dog også en del, der kaster sig ud i ophold i lande som Spanien, Argentina, Østrig og Tyskland, hvor de skal tale et andet sprog – nogle gange et sprog, som de slet ikke kender på forhånd.

Den organisation, som dit barn tager af sted med, vil i det tilfælde sørge for at klæde barnet godt på med et sprogkursus. Hvis dit barn for eksempel rejser med organisationen Into High School, starter han eller hun med en otte dages camp med sprogkursus. Læs mere om det her.

Sørg for, at barnet er åbent over for andre kulturer

Når dit barn skal på udveksling i et andet land, er det selvfølgelig også vigtigt, at han eller hun er åben over for at lære nye kulturer at kende. Det kan du gøre rigtig meget for at vænne barnet til. Det kan for eksempel være ved, at han eller hun er åben over for at smage på forskellige former for mad.

Som udvekslingsstudent vil dit barn typisk komme til at bo hos en værtsfamilie. De bliver dit barns ekstra familie og tager godt hånd om barnet. I familien bliver det dog også forventet, at dit barn lever, lige som familien gør. Det betyder for eksempel, at dit barn skal spise de samme former for mad.

Derfor er det vigtigt, at dit barn ikke er for kræsen og rynker på næsen over at prøve nye madvarer. Det er noget, som du allerede kan lære ham eller hende fra en tidlig alder.