MFR vaccine

Beskyttelse af vores børn, er noget af det vi sætter højest. Og har man mulighed for at beskytte dem hele livet, hvem vil så ikke gerne det, som forældre? En mulighed for det, er den såkaldte MFR-vaccine.

Hvad er en MFR-vaccine?

MFR-vaccinen er en effektiv vaccine, der skal beskytte vores børn mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Når børnene bliver født får der overført antistoffer fra deres mod under hele graviditeten. Det er med til at beskytte dem mod mæslinger, fåresyge og røde hunde i en bestemt periode, og derefter bliver MFR-vaccine en nødvendighed. Børnene skal have vaccinen af to omgange, og den bliver typisk givet når barnet er 15 måneder gammelt, og igen når det er omkring 4 år. Derefter beskytter vaccinen hele livet.

mfr vaccine

MFR vaccine kan beskytte mod mæslinger

 

Hvorfor skal dit barn have vaccinen?

Generelt er vaccination vigtigt for dit barn, så det ikke får alvorlige sygdomme, som kan give skader for livet og måske være livstruende. I forhold til MFR-vaccinen, så skal den først og fremmest beskytte dit barn mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Men ikke nok med at MFR-vaccinen skal beskytte dit barn, så skal den også beskytte alle andres børn. Ved at alle bliver vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, mindskes chancen for at smitten bringes videre, derfor er det vigtigt at alle børn får vaccinen.

Bivirkninger ved MFR-vaccinen?

Nogle forældre er bekymret for bivirkninger, når deres børn skal vaccineres, dog er de fleste bivirkninger meget milde og harmløse. Oftest er det hovedpine, feber eller bare en smule utilpashed, som barnet vil kunne mærke. Vaccinen kan samtidig give en smule irritation, hævelse og ømhed, på huden hvor vaccinen er blevet påført. Dette er dog også en meget mild og normal bivirkning. Skulle der komme bivirkninger som fx feber, så er det ikke noget der smitter. Der er dog rapporteret om enkelte tilfælde af testikelbetændelse, som bivirkning af MFR-vaccinen, det skal dertil siges, at det er i meget mindre omfang end ved decideret fåresyge. Derudover er der også set meget få tilfælde af blodplademangel, efter en MFR-vaccine. Det har dog aldrig været livstruende.
Så MFR-vaccinen skulle altså ikke have voldsomme bivirkninger på dit barn, og skulle der komme lidt utilpashed eller irritation, vil det være helt normalt. Her er det også vigtigt at tænke på, at bivirkninger til vaccinen er så sjældne og slet ikke så alvorlige, som de følger de tre sygdomme vil have.

 

Andre ressourcer om MFR vaccine:

Spørgsmål og svar om MFR vaccine fra Statens Serum Institut: https://www.ssi.dk/vaccinationer/boernevaccination/vaccination-mod-maeslinger/om-mfr-vaccination

MFR vaccine i Patient Håndbogen fra Sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/rejsemedicin-og-vacciner/vacciner/generelt-om-vacciner/mfr-vaccination/