De fleste børn i dag helt ned til indskolingen er oftest udstyret med både mobiltelefon og tablet. Det åbner op for, at ungerne både kan boltre sig frit på nettet, hente spille- og andre apps ned fra App Store eller Google Play, og altid er nemme at få fat i eller finde. I bund og grund masser af positive muligheder – og dog! For nogle gange følger der en regning i kølvandet på børnenes aktiviteter – og den er ikke altid billig!

Vi har alle hørt skrækhistorierne! Om børn der brugte titusindvis af kroner på at købe ekstra liv, ekstra udstyr og ekstra styrke i diverse online spil. Eller ”lånte” forældrenes betalingskort til dyre indkøb eller spil på online casinoer. Alt sammen fordi de ikke var blevet introduceret til de farer, der lurer på nettet. Det kan også være så simpelt at børnene ikke er klar over, at det ikke er legetøjspenge, når de bruger køber noget på nettet eller i app-butikken. Mor eller far kommer til at betale regningen.

Endelig er der risikoen for, at børnene bliver udsat for videoer med seksuelt og grænseoverskridende indhold. Eller falder i klørene på udspekulerede bedragere og andre ubehagelige typer på Messenger, Facebook eller et andet forum.

Jo, der er farer nok, der følger med, når du giver ungerne en smartphone eller tablet – og hånden på hjertet: Ved du i det hele taget, hvad de foretager sig?

Tillid eller kontrol – hvad er bedst?

Det bedste råd, du som forælder kan give til dine børn, er at lære dem en sund skepsis for alt, hvad de møder på nettet. For i modsætning til skolebøger og de hjemmesider, de har adgang til på skolens netværk, er der ingen, der har kontrolleret indholdet på forhånd.

Så lær dem at stille spørgsmålstegn ved alt, og lær dem også at styre uden om sider, der forsøger at franarre dem oplysninger eller penge. Først når du har tillid til, at de kan finde ud af det, bør du slippe dem løs.

Du kan naturligvis også installere spionapps, der sladrer om deres brug af telefon og tablet. Eller som spærrer for adgangen til bestemte hjemmesider eller typer af indhold på nettet. Derved kan du både kontrollere, hvad de foretager sig, samt forhindre dem i at bevæge sig frit omkring.

Kontrol nytter sjældent i praksis

Men har du mindre børn, har du næppe helt glemt, hvordan det var at være barn. Her var ethvert forbud med til at gøre det forbudte interessant, mere spændende og måske direkte farligt. Det blev hurtigt til en udfordring, der krævede handling – om ikke andet så for at trodse forældrne og bryde grænserne.

Sådan er det stadigvæk! Og med så mange mobiler, tablets og bærbare i omløb blandt vennerne, er det altid til at låne sig til en, du ikke har kontrollen med.

Så i praksis kommer du længst ved at slippe dit barn frit på nettet på et mere oplyst grundlag. Tag dem eventuelt med til nogle af de sider, du helst ikke vil have, de går ind på. De bliver tit afdramatiserede og uinteressante, hvis de har set, hvad siderne gemmer på sammen med en voksen.