Ultralydsbillede

Hvis du læser dette, er du sandsynligvis gravid og spekulerer på dit kommende barns sundhed. Selvom graviditeten er en speciel og fantastisk periode i dit liv, så kan det også lede til mange spørgsmål og bekymringer. Særligt spørgsmål om dit barns sundhed, og hvorvidt han / hun har det godt inde i din mave. Der er nogle ting, du kan gøre for at sikre, at dit barn er sund og raskt. Læs mere herunder.

1. Få regelmæssige undersøgelser

Den bedste måde du kan følge med i dit barns sundhed og vel er gennem regelmæssige undersøgelser. Det er med andre ord det, som man også kalder fosterdiagnostik. Disse undersøgelser giver din læge mulighed for at overvåge dit barns udvikling og opdage eventuelle problemer tidligt.

Du bliver indkaldt til en 12 ugers scanning, som også er en nakkefold scanning. Herefter bliver du indkaldt til en 20 ugers scanning, som også kaldes for misdannelsesscanning. Ved begge scanninger gennemgås barnets udvikling fra top til tå.

Skulle du have brug for en test for kromosomafvigelser, så kan du kontakte en privat klinik, der kan udføre denne type af test for dig. Det er f.eks. svært at komme udenom en virksomhed som Evita Test, der netop specialiserer sig i dette.

2. Prioritér en sund kost

Hvad du spiser under graviditeten er ikke kun vigtigt for dit eget helbred, men også for dit barns sundhed. Derfor bør du så vidt indtage masser af frugt og grønt samt fuldkornsprodukter og ikke mindst protein. Endvidere bør du holde dit koffeinindtag nede på et minimum, og du bør undgå forarbejdede fødevarer i din kost.

Hvis du spiser sundt, kan du opretholde en sund vægtøgning under graviditeten og mindske risikoen for komplikationer som f.eks. for tidlig fødsel og graviditetsdiabetes. Husk at der kan være visse madvarer, som du skal være påpasselig med at spise i store mængder, eller som du skal helt undgå. Det er bl.a. lakrids, fisk og visse kosttilskud. Din læge kan gøre dig klogere på dette.

3. Få masser af hvile

Det kan være enormt hårdt og trættende at være gravid. Tilstræb derfor at få otte timers søvn hver nat. Såfremt det ikke er realistisk for dig at sove så mange timer hver dag, bør du forsøge at finde plads til en lur eller to inden sengetid. Du kan også bestræbe dig på at gå tidligere i seng.

Din graviditet vil sandsynligvis blive bedre både fysisk og mentalt, hvis du sørger for at få nok hvile, så undervurdér ikke dette.

Konklusion

En sund graviditet gavner ikke kun dig, som er gravid, men også dit kommende barn. Ved at spise og leve sundt og ved at prioritere din søvn skaber du gode forudsætninger for en god og sund graviditet samt fødsel.