Har en eller flere af ungerne for vane altid at skulle sidde og pille ved alt muligt, klikke på kuglepennen, vippe med fødderne eller sidde og køre fingeren hen langs bordkanten – og er det ved at drive dig til vanvid? Så er den nye Fidget Cube løsningen – også hvis du selv har problemer med at styre rastløsheden eller har en kollega på arbejdet, som har.

Uanset om det er ungerne eller en anden i din omgangskreds, der absolut altid skal sidde og fumle med et eller andet, synes du sikkert, at det er ufatteligt irriterende at se og høre på. Den gentagende bevægelse eller den gentagende lyd kan drive dig vanvid – måske ikke hver eneste gang. Men på en dag hvor du måske selv har lidt stress på, eller har haft en dårlig dag på jobbet, kan det bare være dråben, der får bægeret til at flyde over.

Er det omvendt dig selv, der har for vane at klikke med kuglepennen, sidde og vippe med fødderne, gnide fingerspidserne mod hinanden eller noget helt fjerde, så bliver du tit overrumplet over reaktionerne fra omgivelserne. For lige pludselig er der en af de andre i lokalet, der rasende beder dig holde op med at gøre, hvad det nu er, du sidder og gør.

Men du tænker jo ikke over det. Det er bare noget, du begynder på, hvis du føler dig rastløs, stresset eller det hele bare bliver lidt for stille. Ikke noget du gør for at genere andre. Det kommer bare helt af sig selv.

Det nytter ikke at skælde ud

Men det nytter ikke at skælde ud, siger lægevidenskaben. Men hvad kan du så gøre? For er du den, der bliver irriteret af en andens evige fumlen og tvangslignende gentagelser af den samme bevægelse eller den samme handling, ødelægger det nemt din egen koncentration. Du kan forsøge i et stykke tid. Men på et tidspunkt bliver det bare nok!

Både psykologer og neurologer har undersøgt årsagen til denne repetitive adfærd og begge er kommet frem til, at der er tale om en form for kompensation over for rastløshed eller manglende fysisk aktivitet. Så i takt med at vi bliver mere og mere stillesiddende bag computerskærmene, stiger antallet af personer, der griber til denne form for aktivitet.

For der er ikke noget galt med personerne – hverken psykologisk eller neurologisk. Der er ikke nogen lægelig behandling, der virker mod problemet. Løsningen er meget mere lige for.

Giv dem noget andet de kan fumle med, der tilfredsstiller det samme behov for at have noget at foretage sig. Det giver personen ro på og øger tilmed muligheden for, at de kan koncentrere sig bedre om det, de foretager sig. Så at bede dem om at holde op, er bestemt ikke løsningen – for dem, altså.

Fidget Cube – den må du gerne pille ved

Det er her det nye interessante produkt Fidget Cube kommer ind i billedet. Det er en terning, der er udstyret med alle mulige, mærkelige himstregimser og dingenoter der kan fumles med, pilles ved og klikkes på. Med den bliver det muligt altid at have noget inden for rækkevidde, som man diskret kan sidde og styre sin rastløshed med.

Hver af terningens seks sider giver nye muligheder. På en side er der f.eks. et hjul, der kan drejes rundt. Det ligner lidt sådan en gammeldags lysdæmper, du kan skrue op og ned for lyset med. Bare meget mindre. Så har du normalt for vane at sidde og køre spidsen af din tommelfinger mod spiserne af din pege- og langemand, finder du den perfekte erstatning her.

På en anden af terningens seks sider finder du et joystick. Det kan du også køre rundt med. Men derudover kan det vippes fra side til side, trykkes ned eller trækkes op. Der er kort sagt masser af aktiviteter, der kan holde dine fingre beskæftigede på den side af terningen.

På en tredje side finder du en vippekontakt. Den kan erstatte kuglepennen. Klik den fra side til side og få samme fornemmelse. For selv om kontakten også siger lidt, er lyden fra den ikke nær så skarp og irriterende, som den en kuglepen giver. Samtidig kan du faktisk – med lidt beherskelse – klikke kontakten fra side til side, uden at det kan høres. Herlig udfordring, ikk?

Den fjerde af terningens sider er udstyret med en metalkugle, der kan trilles rundt. Klikker du den ned, bliver den nemmere at få til at køre rundt. Derudover er der tre små hjul, der kan drejes rundt enkeltvis, parvis eller alle tre på en gang.

På terningens femte side finder du fem øjne, som på en helt almindelig terning. Øjnene er dog noget større og fungerer som knapper, du kan trykke på. Nogle af dem giver en lille kliklyd, når du trykker knappen i bund – andre siger ikke noget.

Terningens sidste side virker måske lidt skuffende ved første øjekast. Der er kun en fingerformet fordybning i midten. Men dels gør den det nemmere at holde terningen og dels kan du bruge fordybningen til at køre din tommel- eller anden fingerspids frem og tilbage i. Det giver samme følelse, som at sidde og gnide fingerspidserne mod hinanden.

Så som du kan se, er der masser af adspredelse og masser af ting, der kan fumles med på denne dejlige stressterning kaldet Fidget Cube. Bare vælg en side og gå i gang – og skulle den kede dig, så drej terningen og vælg en ny.

Derfor virker Fidget Cube

Som allerede nævnt giver Fidget Cube, personer der lider af rastløshed, noget at beskæftige deres fingre med. Det giver dem ro på i hjernen, der så bedre kan koncentrere sig om det, de har gang i rent mentalt. For når der er styr på rastløsheden, får hjernen mentalt overskud til at håndtere alle andre udfordringer, som personen står med. Det basale behov er dækket.

Positiv indvirkning på indlæringen hos personer med ADHD

Det har da også vist sig, at også personer med ADHD kan have stor gavn af Fidget Cube. Endnu er der ikke lavet nogle store, lægevidenskabelige undersøgelser, men de er i gang. Foreløbige test udført af amerikanske ADHD-eksperter viser, at børn får nemmere ved at følge undervisningen og lære noget, hvis de har mulighed for at sidde og fumle med en Fidget Cube i timerne.

Hjælper måske også på OCD

Samtidig har der været ryster fremme om, at personer med en OCD-diagnose, kan bruge stressterningen til at overføre nogle af deres tvangshandler til bestemte berøringsmønstre på terningen. Dermed bliver de ikke længere afhængige af tvangshandler på en bestemt lokation.

F.eks. har mange OCD-patienter svært ved at komme hjemmefra, fordi de så hele tiden skal kontrollere, at der er slukket for alle kontakter, lukket for alle vandhaner og alle vinduer er lukkede. Men med Fidget Cube kan de opbygge nye og mere mobile mønstre, de kan tage med sig. Hvorvidt dette har noget på sig i praksis, skulle der være nyt om, når resultaterne fra en større undersøgelse af OCD-patienter bliver offentliggjort i løbet af de kommende måneder.

God for blodomløbet i fingrene

En tredje ting hvor Fidget Cube forventes at have positiv indvirkning, er på blodomløbet i fingrene. Denne formodning stammer fra en amerikansk undersøgelse, hvor man undersøgte blodomløbet hos en række personer, der blev bedt om at sidde stille i flere timer i træk. Mens de sad stille blev blodomløbet i benene målt.

Her bad man forsøgspersonerne sidde stille med det ene ben og bevæge det andet ved at vippe med foden på samme måde, som mange gør, der foretager tvangshandlinger for at styre deres rastløshed. Resultatet af undersøgelsen blev ikke overraskende, at blodomløbet var bedre i det ben, som forsøgspersonen vippede op og ned.

Det har ført til, at man nu er i gang med at undersøge om f.eks. ældre personer med kredsløbsproblemer i hænder eller fingre, kan have gavn af at få en Fidget Cube, som de kan sidde og bevæge fingrene med.

Jo, der er i sandhed mange andre muligheder gemt i den lille terning med de mange spændende aktiviteter på siderne.

Fidget Cube – opfundet af to rastløse brødre

Som med så mange andre ting, du løber på i hverdagen, sidder du måske nu og tænker over, hvem katten der har fået ideen til sådan en stressterning. Svaret er helt enkelt de to amerikanske brødre Matthew og Mark McLachlan, som begge led voldsomt meget af den slags ”tvangshandlinger”, som Fidget Cube kan erstatte.

fidget cubeDen ene var ramt af det klassiske kuglepenne-syndrom. Gav du ham en kuglepen, ville han klikke dig til vanvid. Og var der ingen kuglepen at få, sad han tit og vippede med fødderne. Frem og tilbage, frem og tilbage, op og ned. Og så forfra. Eller også fik bordkanten lige en tur frem og tilbage med fingerspidsen. Igen og igen og …

Den anden bror havde et næsten fetish-lignende forhold til boble-plast. Himlen for ham var en stor rulle boble-plast, han kunne gå i gang med at klemme bobler ud på. Tit kunne han ligefrem finde på at have et stykke i lommen, som han så kunne gå og klemme bobler ud på, når rastløsheden overfaldt ham.

Hans favorit var de stykker boble-plast, der har små bobler. De holder længst. Omvendt gik han heller ikke af vejen for et stykke med de store bobler. For de larmede bare så meget mere og var lidt sværere at klemme ud.

Fidget Cube – en sandt crowdfounding eventyr

De to brødre var noget af en prøvelse for familien og deres omgivelser. Så en dag begyndte de at lege med tanken om at finde en løsning på deres problem. De læste en masse om emnet og talte med nogle kapaciteter inden for både psykologi, neurologi og andre lægelige discipliner. Og efter som løsningen syntes at være, at skabe et produkt der kunne bruges som erstatning for de ting, de fumlede med, fik de to så ideen til terningen. Den er nem at have med sig og der er plads nok til mange forskellige aktiviteter.

Med tiden fik de fundet frem til, hvad der skulle være på hver side af terningen og fandt også nogle løsninger til, hvordan den kunne bygges. Så en dag stod de tilbage med et eneste problem. De skulle have finansieret deres stressterning.

Her synes crowdfounding at være lige til højrebenet og derfor oprettede de Fidget Cube som et projekt på crowdfunding-portalen Kickstarter.com. Her kunne de vælge enten at give ejerandele til investorerne efter størrelsen på deres kapitalindskud eller veksle det til et antal terninger, der svarede til det beløb, investorerne havde indbetalt. De valgte det sidste.

For en sikkerheds skyld satte de kapitalkravet til at gå i gang til et ret beskedent beløb: 15.000 dollars. Det mente de, var muligt at få skrabet sammen.

https://youtu.be/m5eq0TVxCKw

Men behovet for Fidget Cube var meget større, end de havde forudset. For der gik ikke længe før de 15.000 dollars var tilvejebragt – og selv da blev folk ved med at investere i projektet. Da investeringsperioden udløb, var det blevet til næsten 6,5 millioner dollars – nok til at producere en hel del Fidget Cubes.

Med den overvældende tilslutning, blev Fidget Cube et af de mest fantastiske launch-projekter på Kickstarter.com i 2016. Det må i sandhed have overrasket og bekræftet brødrene McLachlan i, at deres ide havde en berettigelse.

Samtidig vakte terningen også opmærksomhed i lægekredse, hvor den som allerede nævnt er blevet fremhævet for sin positive indvirkning på både koncentrationsevnen og blodomløbet i fingrene.

Jo, Fidget Cube tegner i sandhed til at blive en succeshistorie, der kommer til at overgå alle forventninger. Og at dømme efter de mange positive tilbagemeldinger fra brugerne, er den lige præcis det hjælpemiddel, så mange mennesker i verden har ventet på.

Pas på efterligninger

Som med alt andet, der har potentiale til at blive den næste store sællert – og det må man sige, at Fidget Cube har – kommer der også hurtigt kopier af produktet på banen. Faktisk begyndte de første kopier allerede at dukke op, da det blev klart, at Fidget Cube var ved at skrive historie som populært crowdfunding-projekt.

Derfor kan du mange steder købe kopier af Fidget Cube i forskellige udformninger og forskellige størrelser. Det gælder også herhjemme, hvor der allerede er flere webshops, der har sat kopiprodukter til salg. Så vogt dig for efterligninger, hvis du skal ud og handle Fidget Cube til dig selv eller andre.