I takt med at flere og flere vokse og unge gør deres indkøb på internettet, er antallet af ofre for misbrug af betalingskort også steget støt. Vi har tillid til større udenlandske sider, hvilket nogle gange kan medføre, at vores bankoplysninger havner i de helt forkerte hænder. En undersøgelse fra ’Det Kriminalpræventive Råd’ (DKR) viser, at tyvene er blevet klogere og formår at snyde markant flere danskere. En af grundene til dette er det forholdsvist nye trådløse dankort, som åbner op for flere muligheder i forbindelse med misbrug af betalingskort.

Tyve har trådløs forbindelse til dankortet
Børn og unge helt fra 8 år har fået mulighed for et trådløst dankort, som gør, at betalingen ved kassen er overstået på et splitsekund uden forældrene til stede. At kortet ikke længere er beskyttet med kode gør det nemmere for tyve at få adgang til dankortet. Det kontaktløse dankort er nemlig udstyret med en lille chip, RFID-chippen, som gør den trådløse betaling muligt. Dette er dog ensbetydende med, at det er blevet meget nemmere at hacke sig ind på kortet via RFID-chippen. Hackerne er dygtige, og hackingen kræver kun, at tyven står tæt på betalingskortet med en enhed, som i løbet af få minutter kan stjæle kort-oplysningerne.

Huskeregler ved brug af betalingskort på internettet
I forbindelse med internethandlen kan man beskytte sig nemt ved blot at tage nogle få ting i betragtning. Tommelfingerreglen ved handel på internettet er at tjekke sidernes validitet, og hvis man er det mindste i tvivl, bør man handle sine varer et andet sted for en sikkerheds skyld. En anden måde, at undgå at ens oplysninger havner i hænderne på hackerne, er altid at være skeptisk overfor enhver e-mail, man modtager. Afsendere, som har besynderlige mailadresser, eller som opfordrer til, at du videregiver bankoplysninger, NemID eller CPR-nr., er aldrig troværdige.

Undgå hacking med en RFID-sikker pung
Flere forældre bliver bevidste om det aktuelle problem med trådløse dankort til børn og unge og søger derfor råd til at kunne beskytte sit betalingskort bedre. Danmarks største sikringscenter og Låsesmed i København, Bagger Låse & Alarm A/S, har oplevet en stigning i henvendelser fra kunder, der ønsker råd til en bedre sikring af deres betalingskort. Thomas Bagger, som er en af medejerne af Bagger Låse & Alarm A/S, kan nikke bekræftende til den stigende efterspørgsel af sikring mod misbrug af betalingskort. Låsefirmaet rådgiver ofte folk til at overveje muligheden om et RFID-sikret kort eller pung. På den måde blokeres enheder, og dermed forhindrer du hackere i at få adgang til dine oplysninger via RFID-chippen.

Beskyt dine oplysninger før det er for sent
Hvis du jævnligt holder øje med dit barns bankkonto, vil du opdage eventuelle mystiske transaktioner i tide og dermed nå at spærre kortet, før det løber helt løbsk. Hvis både du og dit barn kender til forholdsreglerne i forbindelse med køb på internettet og samtidigt anskaffer jer en RFID-sikret pung – er I i hvert fald godt på vej til at være topsikret mod de garvede hackere.