New Sale Season - Up to 20%
Customer Care Services:
+1 202 303 404 505

Gode råd til at tale med dit barn om død

Det er altid svært at tale med sit barn om døden. Du kan dog ikke undgå, at den dukker op i dit barns liv. Derfor er det vigtigt, at du forklarer barnet så åbent og ærligt som muligt, hvad døden betyder.

Selvom det ikke er rart at tænke på, vil dit barn på den ene eller anden måde komme til at opleve døden tæt på. Det kan være et elsket kæledyr, der dør, eller en bedsteforælder eller oldeforælder, der går bort. I begge tilfælde er det en begivenhed, der giver anledning til mange spørgsmål hos dit barn, og det er derfor en god ide, at du klæder ham eller hende lidt på inden.

Typisk vil dit barn først rigtigt begynde at forstå, hvad det betyder at dø, når han eller hun er 5-6 år gammel. Hvis der er et familiemedlem eller en anden, der dør inden, skal du dog selvfølgelig tale med dit barn om det alligevel. Selv når barnet er 5-6 år, går der dog lang tid, før barnet forstår, at han eller hun selv skal dø.

Tal åbent og ærligt om døden

Mange af os voksne er berøringsangste over at tale om døden. Derfor kan vi have tendens til at bruge talemåder som ”at sove stille ind”, ”have stillet træskoene”, ”være gået over på den anden side” og lignende. Det er dog alt sammen formuleringer, der kan forvirre et barn. For hvis nogen er sovet stille ind, kan det så ikke ske for barnet selv, når han eller hun lægger sig til at sove?

Du bør derfor tale helt åbent og ligefremt om, hvad der er sket. Fortæl, at vedkommende er død, hvilket betyder, at han eller hun er holdt op med at trække vejret, og at hjertet er holdt op med at slå. Det er meget fysisk og er noget, som barnet til en vis grad kan forholde sig til.

Lad barnet se din sorg, men lad den ikke være styrende

Det er helt i orden, at dit barn ser, at du er ked af det over, at et nært familiemedlem er gået bort. På den måde lærer dit barn, at det er naturligt at vise følelser og være ked af det over at miste. Du skal dog også passe på med at bryde helt sammen foran barnet. Det kan virke meget voldsomt og være noget, som barnet har svært ved at forstå.

Generelt handler det om, at du er den voksne, der hjælper barnet med at forstå, hvad der er sket. Når barnet har spørgsmål, skal du derfor svare så ærligt som muligt på dem.

Hent inspiration hos en bedemand

Hvis dit barn skal med til begravelsen, er det en god ide, at du forklarer ham eller hende, hvad der skal ske på forhånd. Til det kan du for eksempel bruge en bedemands hjemmeside. Der kan I se en kiste, blomster, gravsten og meget mere. Det giver jer noget meget konkret at tale ud fra.

Generelt er der ingen grænse for, hvornår dit barn kan komme med til en begravelse. Børn i alle aldre kan deltage uden problemer. Hvis det er et meget nærtstående familiemedlem, der er død, er det dog en god ide, at du har en anden, der kan hjælpe dig med barnet.

Picture of John Doe

John Doe

Fusce rutrum dui nec ipsum tempus aliquet. Maecenas pellentesque posuere neque, vel malesuada sapien. Phasellus ultricies nulla hendrerit, ultrices turpis a, sagittis lorem. Nulla purus nisi, venenatis vel dapibus

All Posts
Search
Categories
Recent Posts
Tags
Calendar
maj 2024
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Seasonal Sale

New Sale Season

go to shop

Latest News