Døden er aldrig sjov, men det er desværre ikke noget, man kan komme uden om. Vi kan ikke gå gennem livet, uden at miste, og det kan vores børn heller ikke. Når et familiemedlem dør, vil det altid påvirke børnene i den ene eller anden grad. Død og sorg er følsomme emner, som er svære at tale med børnene om. Her kan I få gode råd til, hvordan I skal inddrage børnene, hvis der sker dødsfald i familien.
Hvor meget skal barnet vide?
Hvordan og hvor meget barnet skal inddrages afhænger i høj grad af alderen. Især små børn har svært ved at forholde sig til døden og forstår ikke, hvad det betyder. Derfor er det typisk en god ide at give dem så kort og klar besked som muligt og herefter afvente, om børnene spørger ind til det. Hvis de gør, kan I forsøge at svare på spørgsmålene, men en masse informationer kan rejse flere spørgsmål, end de besvarer. Ældre børn forstår bedre døden og har helt naturligt brug for flere informationer.
Hvordan taler man om døden?
Der findes ikke et konkret svar på, hvordan man taler om døden med sine børn. Det afhænger meget af det enkelte barn. Når børnene stiller spørgsmål, bør I forsøge at svare så konkret som muligt. Derudover bør I være forberedte på, at de stiller meget direkte spørgsmål som for eksempel, om det ikke er uhyggeligt at ligge i en kiste i jorden.
Hjælp jer selv
Det kan være ekstra hårdt at sørge, når der er børn til stede. De forstår måske ikke rigtigt, hvad der er sket, men det påvirker dem meget at se jer forældre kede af det. Derfor forsøger I at være stærke og gemme sorgen væk, når børnene er i nærheden. Det kan dog tære meget på energiniveauet at skulle virke overskudsagtig i en periode hvor humørkontoen er i underskud. Husk derfor at hjælpe jer selv og hinanden, så godt I kan. Tal sammen og brug hinanden i den svære tid. Det kan også være en kæmpe hjælp at få assistance til de praktiske ting som for eksempel rydning og rengøring af dødsboet. Det kan I læse mere om her. Den professionelle hjælp kan gøre en kæmpe forskel i tiden efter et dødsfald.