Må baby sove på maven og i så fald hvornår? Det spørgsmål stiller mange bekymrede nybagte forældre sig. Nogen bliver endda så bekymrede for om baby ruller over på maven, at de ikke kan sove om natten. Det går jo ikke.

 

Så hvornår må baby så på maven?

Det korte svar er:

Når baby selv kan vende sig, og det er typisk omkring 6 måneder.

 

Du bør dog stadig lægge baby til at sove på ryggen, men behøver ikke bekymre dig hvis baby så ruller på maven. Se en uddybning af hvorfor nedenunder.

 

“Når spædbarnet selv kan vende sig, er der ingen grund til at bekymre sig om, at barnet vender sig og sover videre på maven”

Kilde: Netsundhedsplejerske.dk

 

Når en sundhedsplejerske anbefaler at man lægger baby til at sove på ryggen efter 6 måneder også, er det fordi man gerne vil gå med ”livrem og seler”. Og så får det forældre til at slappe mere af, så de kan falde i søvn og ikke ligge og holde øje hele tiden. Efterhånden som barnet bliver mere og mere mobilt, kan du slappe mere af vel vidende at baby selv kan vende sig.

baby sover på ryggen

 

Hvad med børn under 6 måneder?

En bekymret mor skriver til Sunhedsplejersken.dk og spørger om råd:

”…Vores pige på 5 måneder roder meget rundt om natten og vil utroligt gerne sove på maven.

Vores pige har siden hun har været 3½ måned kunne trille fra ryg til mave. Nu hvor hun er 5 måneder kan hun også rulle tilbage igen.

Skal jeg være bekymret og er det en god ide at vende hende om på ryggen/siden i løbet af natten, eller har I andre forslag til, hvad vi kan gøre, så jeg kan få min nattesøvn…”

 

Sunhedsplejerske Vibeke Samberg svarer:

 

”…Du skriver, at din datter både kan trille fra ryg til mave og fra mave til ryg. Det betyder, at hun frit kan vende sig, hvis hun har behov for det.

Børn, der selv kan vende sig, dem må man endelig ikke prøve at fixere i seler eller lignende. Kan de vende sig, så skal de have lov til det. Det er godt, at hun ligger i en stor seng, hvor hun har plads til at vende sig.

Når din datter triller om på maven, så kan hun selv vende tilbage til ryggen, hvis hun føler sig bedre tilpas ved det. Så du behøver ikke at hjælpe hende. Hvis det var sådan, at hun IKKE selv kunne vende fra mave til ryg, så ville jeg opfordre dig til at vende hende om på ryggen, når du så, hun lå på maven. Men din datter, hun er så stor nu, at hun klarer det selv.

Så læg dig trygt og sov om natten…”

 

Kilde: Sunhedsplejersken.dk

 

Det er altså igen afgørende om baby selv kan vende sig frit fra mave til ryg og tilbage igen. Kan baby det, så er der ikke grund til bekymring. Det er når baby ikke kan vende sig, at det anbefales at sove på ryggen.

 

Hvad siger Sunhedsstyrelsen egentlig om at baby sover på maven?

Sundhedsstyrelsen har i flere år nu frarådet at baby sover på maven. Her henviser til undersøgelser der viser at risikoen for vuggedød fordobles når babyer sover på maven. Det gælder dog kun for babyer der ikke selv kan vende sig.

Misforståelsen om at baby ikke må sove på maven kommer nok fra den pjece som Sundhedsstyrelsen uddeler om at forebygge vuggedød.

 

Her står der nemlig med store bogstaver:

 

”..Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen..”

 

Men lige nedenunder står med mindre størrelse:

 

”…Når dit barn selv kan vende sig og også gør det i søvne, må barnet gerne sove videre på maven…”

Se selv på billedet, den er god nok.

baby sove på maven

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du kun lader dit spædbarn sove på maven, hvis du selv er vågen.

Det har ergoterapeut Karin Kløjgaard Trolle en god metode til.

 

Det er sundt for børn at sove på maven

Det kan virke paradoksalt, men der er faktisk gode grunde til at baby sover på maven så snart det er sikkert.

Det er nemlig sådan at børn der sover på maven i det første år, udvikler sig hurtigere motorisk end børn der kun sover på ryggen. Det kan være fordi at babyer der vågner på maven løfter hovedet for at se rundt og snart tager armene i brug. Vi begynder jo alle på maven, når vi skal kravle.

Dansk Sygeplejeråd anbefaler derfor at man prøver at undgå at baby bruger for meget tid i en babystol og i stedet bæres rundt ind mod kroppen.

 

Babylur på maven af mor er trygt og godt

Ergoterapeut Karin Kløjgaard Trolle har skrevet et blogindlæg om hvordan hun mener man sikkert kan sove med baby på maven.

Det foregår bogstaveligt talt på maven af mor, hvor baby ligger på maven, med hovedet på mors bryst. Sådan får babys hoved støtte og kan trygt sove ind og nyde samvær og kærlighedsstoffet oxycontin der udskilles ved hudkontakt. Du skal bare være vågen, så du kan holde øje med åndedrættet.

Tænker du at en hel lur med baby på maven bliver lidt for meget, så har Karin også råd for det. Du kan nemlig tage en vikle på og rejse når du har brug for det.

Læs hele Karins blogindlæg: ”Sov på maven: baby kan trygt ligge på maven og sove, hvis du er vågen” på linket.

 

Sove på maven og vuggedød

Sundhedsstyrelsen har i flere år nu frarådet at baby sover på maven. Her henviser til undersøgelser der viser at risikoen for vuggedød fordobles når babyer sover på maven. Men som vi har vist gælder det kun for børn, der ikke selv kan vende sig.

Når det gælder vuggedød er det at sove på maven kun en af 3 risikofaktorer, hvor de to andre er tobaksrygning og at barnet har det for varmt.

Det betyder blandt andet at der skal være god plads til baby i sengen, når I laver samsovning. Det anbefales at der skal være lige meget plads i sengen, som der ville være i babysengen. Det kan derfor være en god ide at få sig en større seng, især hvis I sover mere end en voksen.

 

Babynest

En babynest kan være en god, tryg løsning, især indtil baby er 4-6 måneder gammel og selv kan flytte på sig. Med en babynest får baby varme og tryghed. Den bløde pudekant gør, at der altid er tilstrækkelig afstand mellem barn og vokse, men stadig med mulighed for berøring og se baby i øjnene.

 

Om Skribenten

Bjørn Peterson er søvn-ekspert og skriver på Sove.nu. Her finder du blandt andet inspiration til din næste seng med masser af plads til hele familien.