Dengang jeg var en lille dreng, der var der en julekalender. Det var den der var tilknyttet DR’s årlige tv-julekalender. Typisk var der bag hver låge en eller anden kedelig gengivelse af jesusbarnet eller Jomfru Maria eller et slagtelam. Siden jeg var en lille dreng er der sket meget på julekalender fronten – heldigvis for det.

LEGO og Playmobils julekalendere er et godt vidnesbyrd på denne udvikling. Her har man integreret pakkekalendere i den klassiske julekalender. Men hvad har Playmobil og LEGO med jul at gøre, og er det ikke en stor del af julen selv at lave en pakkekalender som forældre, så man hver dag kan fylde op i sokken til barnet vågner alt for tidligt næste morgen. Jo det er nok rigtig nok, at det betyder rigtig meget for forældrene, men hvis vi tager børnenes perspektiv. Ja så er der jo nok ikke meget tvivl om hvad børnene foretrækker hvis de skal vælge mellem LEGO og Playmobil mod fx et tilsvarende produkt fra Tiger. Mine børn ville ikke tøve et øjeblik. De ville vælge LEGO og Playmobil anytime. Og så sparer du faktisk lidt, da budgettet på en af disse julekalendere faktisk er under en 10’er per dag.

Inden jeg bliver for ekstrem i mine udmeldinger, så kan jeg afsløre vi personligt har en gylden middelvej, hvor bedsteforældrene donerer ekstra gaver til pakkekalenderen i weekenden, men de små purker får naturligvis i al deres forkælethed også gaverne fra de andre julekalendere.

Men hvad er det så med de julekalendere fra LEGO og Playmobil? Lad os starte med at tage et kig på LEGOs julekalender

LEGO julekalender 2014

Ja det er nok lidt misvisende at sige det i ental. Vi har nemlig fået lov at tage et kig på 3 julekalendere fra LEGO hos den danske legetøjsbutik Legen.dk (som i øvrigt også gav os adgang til Playmobil julekalenderne). Det drejer sig om jul i tre af LEGOs mest succesfulde universer: LEGO Friends, LEGO City og LEGO Star Wars. Hvordan julen lige hører hjemme blandt Jedier og storm tropper og i en galakse langt, langt væk kan måske være lidt svært for os voksne at gennemskue, men LEGO er ikke bange for at lege med fantasien og det er faktisk ganske underholdende.

Du kan finde de tre LEGO julekalendere her.

[ezcol_1third]

LEGO Friends Julekalender

julekalender-2014-lego-friends

LEGO Friends er – hvis du ikke allerede ved det – LEGO klodser designet til pigeverden. Det er så at sige LEGOs bud på Hello Kitty og Barbie. Denne julekalender består af 24 små pakker med små LEGO figurer såsom sofaer, en kamin med juledekoration osv. I sig selv er julekalenderen ikke interessant, men hvis pigen som modtager den allerede har LEGO fra Friends universet – så er det en super pakke, der kan sætte jul i Friends universet.

Prisen for denne pakke er 159 kroner hos Legen.dk

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

LEGO City Julekalender

julekalender-2014-lego-city

LEGO City er det klassiske LEGO, der blot har fået tilnavnet City. Denne kalender har hunde, snemand, en ladvogn, en julemand og meget mere og naturligvis en røver og en politimand. Som alle andre steder, der har med politiet at gøre i LEGO City, så har politimanden naturligvis en kop kaffe. LEGO City’s politimænd er altid forbundet med kaffekopper, kaffemaskiner eller andet mokka relateret. Ligesom med Friends versionen fungerer denne julekalenders indhold bedst, hvis barnet allerede har LEGO City.

Prisen for denne julekalender er 159 kroner hos Legen.dk

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

LEGO Star Wars Julekalender

julekalender-2014-lego-star-wars

LEGO Star Wars er en af LEGOs store succesfulde satsninger sammen med andre Hollywood satsninger som Cars og SuperHeroes (en blanding af Marvels og DC’s superhelteuniverser). Der er naturligvis noget vanvittigt absurd ved at se Darth Vader i julemandskostume, men faktisk også ret morsomt. Hvad vigtigere er så passer det meget godt ind i børnenes livsverden. Der er rigtig mange figurer og fly og andre maskiner i denne julekalender, og derfor er det faktisk også den, der bedst kan gå uden andre LEGO dele, der passer til.

Denne julekalender koster 219 kroner ved legen.dk.

[/ezcol_1third_end]

 

Playmobil julekalender 2014

Vi har kigget på 3 julekalendere fra Playmobil, som vi fik lov at se nærmere på hos Legen.dk. De 3 julekalendere fra Playmobil og faktisk 3 flere kan findes her hos legen.dk. Playmobil er ikke længere lige så store som LEGO i Danmark, men de er stadig en spændende legetøjsproducent og de er virkelig hoppet med på julekalender bølgen.

[ezcol_1third]

Playmobil Fairies julekalender

julekalender-2014-playmobil-fairies

Denne julekalender er primært henvendt til pigerne. Denne fe-verden er noget nær det nærmeste Playmobil kommer på en prinsesse verden. Fairies er på sin vis Playmobils version af LEGO Friends.

Julekalenderen fra Playmobil Fairies er den mindst julede af de kalendere vi har anmeldt, men qua dens fe-tema så er der rigeligt med magi og fantasi i denne pakke.

Denne julekalender koster 159 kroner ved legen.dk.

[/ezcol_1third] [ezcol_1third]

Playmobil City Action julekalender

julekalender-fire-rescue-operation-playmobil-city-action

I denne julekalender er der brand for alle pengene. Titlen på selve julekalenderen er faktisk også ”Fire Rescue Operation” og hver gang en ny låge bliver åbnet kan brandmandsfortællingen tage en ny vinkel. Denne julekalender fra Playmobil er pendanten til LEGO City julekalenderen.

Denne julekalender koster 199 kroner ved legen.dk

[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]

Playmobil Dragons julekalender

julekalender-2014-playmobil-dragons

I denne kalender åbnes der for troldmænd, riddere, drager og andet fra Playmobil Dragons verden. Der er lige som i de to andre Playmobil julekalendere mindre grad af juletema end hos LEGO. Det sagt så er det en spændende verden der bliver åbnet op for hos Playmobils middelalderlige mystiske og fantastiske univers.

Denne julekalender koster 199 kroner hos legen.dk

[/ezcol_1third_end]

 

Julede julekalendere hos Playmobil

Nu lyder det på ovenstående som om Playmobil har droppet julen i deres julekalendere. I de julekalendere vi har anmeldt ovenfor er der meget lidt jul, men det virker som om at Playmobil på den ene side har prioriteret julekalendere uden julet indhold og så på den anden siden julekalendere med ekstremt meget julet indhold. Disse julekalendere kan du se nedenfor og dem kan du naturligvis også se på legen.dk her.

pm_jul_1 pm_jul_2 pm_jul_3

 

LEGO eller Playmobil – Hvad skal du vælge?

Lad mig sige det med det samme. Både LEGO og Playmobil har lanceret rigtige gode bud på julekalendere. Hvis dit barn er et LEGO barn – så vælg den passende LEGO variant – og hvis dit barn er et Playmobil barn – så vælg Playmobil varianten. Det jeg dog vil mene som er en mere generel betragtning er, at Playmobil rammer en lidt yngre målgruppe – de skriver selv 4 til 10 år. Jeg har ikke personlig ikke noget imod at give Playmobil til min 2½ årige dreng, men der er nok nogle sikkerhedsmæssige faktorer, der gør at de ikke må anbefale dem til mindre børn end fra 4 år. Min 5 årige dreng kommer til at elske sin LEGO kalender, men jeg har nok svært ved at se ham lege med den når han bliver 12 år og aldersrammen går fra 5 til 12 år.

Hvad vil jeg anbefale? Til mine egne børn vil jeg altid vælge LEGO varianterne, men det er nok mest af alt fordi jeg bedre kan lide de kreative elementer i hele LEGO konceptet. Derfor er min anbefaling – vælg det dine børn leger med i forvejen – hvis de ikke har nogen præference – så vælg LEGO – det er både mere morsomt og styrker dit barns kreative evner.