Befolkningen i Tours mente, at Morten var en hellig mand med store kræfter, og de ville udnævne ham til Biskop. Morten ville ikke være biskop, og så da Tours borgere kom for at udnævne ham til biskop gemte han sig væk i en gåsesti. Desværre var gæssene ikke begejstret for Mortens besøg i gåsestien, så de skræppede op og afslørede Morten for borgerne. I dag spiser vi gås (eller and) for at hævne afsløringen af Morten, og selv om hævnen ikke står som det centrale for os i dag i traditionen, men at det nok snarere handler om hygge og familie og lækker mad, så er det den historie, der er den forklaring vi bruger som udgangspunkt for at holde Mortens Aften.

Mortens Aften er altid aftenen før Mortens dag, der er den 11. november. Det er sagt lidt bagvendt, men i hvert fald er Mortens Aften den 10. november, hvilket i år falder i morgen – søndag.

Mortens aften er en traditionernes fest

I Danmark er gæssene forvandlet til ænder eller sådan er det i hver fald i de fleste hjem. Det er en af de få meget traditionelle dage, hvor særlig middagen er centrum for denne fest for familien. Typisk består en middag Mortens Aften af andesteg eller andebryst med rødkål og serveret med hvide og brunede kartofler og naturligvis masser af brun sovs. Der er mange, der serverer med surt tilbehør som eksempelvis syltede asier eller lignende!

De fleste opskrifter er relativt simple at lave, men de brunede kartofler kan ofte skabe problemer for de fleste. Du kan finde en opskrift på sukker brunede kartofler hos hurtigmums.dk, hvor der blandt andet gives råd til hvordan du undgår at brænde sukkeret på istedet for at få det til at smelte.

Og ja husk altid at lave flere brunede kartofler end du tror er nødvendigt! Det vil du blive glad for på sigt. Det er så pinligt, når de andre noterer, at der ikke er flere brunede kartofler tilbage.

Hav en dejlig Mortens Aften!