Vi bor i byen. I København for at være helt præcis. Der er rigtig mange som os, der bor i lejlighed uden egentlig have. Måske lidt grønt i gården, men som udgangspunkt, så er det en baggård for lejlighedskomplekser. Nogle kan være ret så hyggelige, andre gårde har man nærmest ikke lyst til at gå ned i.

Her er flere måder at sikre en sund gård for dine børn og selvfølgelig også for jer voksne.

Vedligehold af sandkassens sand

En af de vigtigste steder at have fokus på gården for børnene er sandkassen. Der er mange andre steder børnene leger, men her har vi de små børn, der propper sand rundt i hovederne og lige skal smage lidt på hvordan sandkagen smager! Der er rigtig mange muligheder for at blive godt og grundigt syg i sandkassen.  Derfor er det et 1) en god ide at sandet er af den rigtige type, 2) sandet udskiftes fra tid til anden og 3) sandkassen overdækkes når den ikke bruges.

Med hensyn til valg af sand, så anbefaler de fleste eksperter, at man benytter hvad de enten kalder “vasket sand” eller “sandkassesand”, og ikke som rigtig mange kommer til at købe strandsand eller havsand! Vasket sand er bare bedre til at bygge i og er ikke lige så skadeligt for tøj og hud!

Med hensyn til udskiftning af sand, så er de anbefalinger vi har kunnet finde 1 gang om året. Det er baseret på anbefalinger til børneinstitutioner. Hvis sandet på den ene eller anden måde bliver “forurenet”, så bør i naturligvis skifte sandet der også, men som minimum 1 gang om året.

Med hensyn til overdækning af sandkassen, så er det netop en metode til at forhindre at sandet bliver “forurenet”. Katte elsker lige at tisse i sandkassen, og det er altså ikke sjovt, sundt eller lækkert at skulle have sine børn til at kravle rundt i kattetis. Det er derfor vigtigt at dække sandkassen til, men den må ikke lukkes fuldstændig til, der skal stadig være mulighed for at sandkassen kan “ånde”. Ellers risikerer man den ender med at blive ramt af forskellige typer skimmelsvamp og lignende! Nogle sandkasseproducenter leverer låg med, som kan håndtere de her problemer, mens andre vælger at købe “sandkassenet” istedet for. Begge løsninger virker fint!

Sandkassens andre farer

Der er flere ting, som kan opstå som problemer ved sandkassen. Først og fremmest så er der problematikken omkring bunden. Skal en sandkasse have en bund? Og hvornår? Når sandkassen er placeret på toppen af jord, så kan det være en rigtig god ide, at enten placere fliser, ralsten eller betonfundament under sandkassen eller købe en sandkasse, der allerede har en godt bund! Hvis du har en grund, der er belagt med beton eller fliser i forvejen så er det noget nemmere.

Er der tale om en sandkasse af træ, så er der brugt søm eller skruer. De er formodentligt sat godt og forsvarligt på, men træ er et materiale, der ændrer, udvidder sig og trækker sig sammen med tiden. Måske før den også nogle stød. Kort sagt, selv om sandkassen er lavet forsvarligt og efter alle kunstens regler, så bliver den påvirket af tiden! Det betyder, at du bør være opmærksom på de søm og skruer, som er brugt til at lave sandkassen. Så engang i mellem, så er det lige ned at checke sandkassen igennem og sikre de risikable søm og skruer.

Og så husk – de ting vi skriver her, det er nogle du som voksen skal have fokus på, lad børnene nyde at lege og fjolle rundt i sandkassen med deres barnlige og ubekymrede iver.

Vi siger tak til Brian fra Glad Ejendomsservice for at have kommet med inputs til denne artikel.