Kontakt os
kontakt@boernenettet.dk

Styrk barnets motorik med en trampolin

En trampolin er et stærkt incitament for at flytte legen udenfor og få brugt noget energi, frem for at sidde inde med en tablet eller spillekonsol. På trampolinen kan både børn og voksne være med, og her går timerne hurtigt når der hoppes og leges.

Bevægelse i form af leg er da også en af de bedste og sjoveste måder at opmuntre dine børn til et sundere liv, hvor det indlæres at motion ikke behøver være kedeligt.

I denne artikel kan du læse mere om trampolinens indflydelse på sunde vaner, sikkerheden på trampolinen og så får du et par råd til hvordan du vælger den bedste trampolin til dit behov.

Sunde vaner skabes fra barns ben

Børn er nemme at forme, fordi deres vaner ikke er så indgroede som hos voksne. Som voksne ved vi godt hvor svært det er at slippe en dårlig vane igennem flere år, fordi “sådan har vi altid gjort” og ofte er det vores egen manglende viljestyrke der ender med at komme i vejen. Børn er derimod nemmere at lære nye vaner, og de har nemmere ved at rykke deres grænser.

Af den grund anbefales det at etablere sunde vaner allerede fra børnene er små, så de præges i en god retning med masser af god motion og sund mad. Den gode motion kan med fordel finde sted på trampolinen, hvor børn bevæger sig ved at hoppe. Det er noget de fleste børn elsker, og trampolinens hoppedug giver god hjælp til høje spring.

Der er selvfølgelig også mange andre måder at børn kan røre sig på, men trampolinen er unik fordi hver bevægelse føles mere som leg end motion.

Undgå skader på trampolinen

Da legen på trampolinen ofte er vild, kan ungerne også hurtigt komme galt afsted. Med et par simple sikkerhedsråd kan risikoen for skader dog minimeres, så legen på trampolinen bliver en sjov og god oplevelse for både børn og voksne.

Herunder kan du læse 5 gode sikkerhedsråd:

  1. Giv børnene en introduktion i sikkerhed og god opførsel på trampolinen.
  2. Hop kun én ad gangen, især hvis der øves spring. Ved leg kan der godt være flere på trampolinen ad gangen, men tjek altid trampolinens bæreevne først.
  3. Lav aldrig saltomortaler, medmindre du går til springgymnastik og dine evner rækker til det.
  4. Det anbefales at børn altid er under opsyn af en voksen, når de hopper på trampolinen.
  5. Gennemgå jævnligt tilstanden af trampolinens konstruktion, hoppedug og fjedre.

Ovenstående råd bakkes op af DGI i denne artikel, og du kan læse uddybende sikkerhedstips på Børneulykkesfondens kampagneside Hop med hovedet.

Sådan vælger du den bedste trampolin

Hvis du ikke kender markedet for trampoliner, kan det være svært at vælge rigtigt. Herunder finder du derfor en lille købsguide, som tager dig igennem de vigtigste overvejelser ved køb af trampolin.

Til nedgravning eller på ben?

Der findes overordnet to forskellige slags trampoliner: Til nedgravning eller med ben. Førstnævnte er selvfølgelig en pænere løsning til haven, men dens placering bliver til gengæld stationær da der skal graves et stort hul under trampolinen. Hvis du ikke lige har mulighed for at grave et stort hul i haven og synes det er for stort et indgreb, så er trampolinerne med ben også ganske gode.

Hellere stor end lille

Hvis trampolinen er for lille kan det være svært at hoppe ordentligt på den, og der er større risiko for at ramme kanterne og slå sig. Vær derfor omhyggelig med opmålingen, og vælg en trampolin i så stor størrelse som det er muligt at finde plads til.

Vælg en trampolin af høj kvalitet

Uanset om dine børn er små eller store, anbefales det at vælge en trampolin i en ordentlig kvalitet. Undgå derfor no-name trampolinerne fra det lokale lavprisvarehus, og vælg i stedet en model af et kendt mærke. Fordelen herved er ikke mindst en bedre konstruktion og generelt højere kvalitet, men også at det er muligt at finde reservedele hvis noget skulle gå i stykker med tiden. Trampoliner af mærker som Berg, Salsa eller Jumpking er alle gode valg hvis du ønsker høj sikkerhed og god byggekvalitet.

Firkantet, rund eller oval trampolin?

De firkantede trampoliner er et godt valg til den seriøse springer, som har brug for et større areal at udfolde sig på. De firkantede trampoliner er nemlig typisk rektangulære, hvilket giver mulighed for at øve mere avancerede spring. Det samme gælder for ovale trampoliner, hvor pladsudnyttelsen dog ikke er helt så god.

Runde trampoliner er de mest populære til haverne, hvor leg og sjov er i fokus. De er typisk billigere end de firkantede modeller, og de er helt fine når det blot handler om at hoppe og have det sjovt.

Undersøg testresultaterne

Der foretages løbende tests af nye trampoliner, og du kan i denne artikel finde en oversigt med de bedste trampoliner netop nu. Hos Bomagasinet finder du ligeledes en oversigt over de bedste havetrampoliner til sjov og leg.

I de fleste tests er trampolinens hoppekvalitet og konstruktion undersøgt nøje, så du får et godt og overordnet billede af hvilke modeller der er bedst.

Picture of John hansen

John hansen

Velkommen til Børnenettet! Jeg er en passioneret forælder og skribent, som elsker at dele tips, råd og erfaringer med andre forældre. Gennem mine egne oplevelser og research håber jeg at kunne give jer praktiske løsninger og inspiration til hverdagen med børn. Uanset om det handler om små hverdagstricks eller større udfordringer, er målet at skabe et sted, hvor vi kan lære og vokse sammen som forældre.

Søg
Kategorier
Nyeste artikler
Kalender
december 2024
M Ti O To F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Latest News