Familie opstilling handler om at visualisere de fortællinger, som du har skabt om at være en familie. Mange har nemlig nogle meget fastlåste fortællinger, der blokerer for forandringer. Det kan i værste fald gå ud over dine børns tarv.

For alle forældre er der en evig bekymring, der bliver ved med at ligge i baghovedet: ”Har mine børn det godt? Er de trygge? Er de glade?” Det er nogle vigtige spørgsmål, du stiller dig selv. I de fleste tilfælde giver svaret heldigvis sig selv: ”Ja, mine børn trives”. Men i andre tilfælde er det tydeligt, at de ikke gør. Nogle gange kan deres problemer komme til at involvere hele familien.

Jo tidligere du opdager, at der er noget galt, des hurtigere kan du begynde at gøre noget ved det. Det kan for eksempel være gennem terapi. Det betyder ikke, at barnet nødvendigvis skal i terapi. Det kan også være dig som forælder. Der kan du netop få de redskaber, der kan hjælpe dig med at sikre dit barn en god barndom.

Få hjælp til at skabe en ny fortælling om familien

En af de terapiformer, der er værd for dig at overveje, er familie opstilling. En familie opstilling kan hjælpe dig med dine børns tarv ved, at du sammen med terapeuten ser på, hvilke forestillinger du har om familien. Det er meget forskelligt, hvordan din fortælling er, men for mange er deres fortælling om deres familie helt fastlåst. Det gør, at det er umuligt at skabe forandringer, selvom det er det, som familien har brug for.

Med familie opstilling visualiserer du de fortællinger og billeder, du har skabt. Når du kan se dem meget tydeligt for dig, bliver det langt nemmere for dig at ændre dem. Det er derfor, det er en af de mest effektive former for terapi.

Skal min familie med til familie opstilling?

Når du går til terapi på grund af, at du gerne vil skabe bedre forhold for din familie og ikke mindst dine børn, er det oplagt at overveje, om de skal med. En del af de billeder og fortællinger, du har skabt, har du fået fra din familie, og du er ved at give dem videre til dine børn. Har du større børn, kan det derfor give mening, at de kommer med. Dermed kan I sammen arbejde på at ændre de fortællinger, som I hver især har.

En af de behandlere, der arbejder med familie opstilling, er coachen Vibeke Hastrup fra København. Hun arbejder netop både med enkelt personer og med hele familier. Hvis du ønsker, at familien skal med, er det derfor en mulighed hos hende. Er du i tvivl, er det altid en god ide, at du kontakter hende. Dermed kan I sammen tale om, hvad der vil være den bedste løsning i lige netop din situation.

Læs også mere om familie opstilling her på siden.