New Sale Season - Up to 20%
Customer Care Services:
+1 202 303 404 505

Tre ting, du skal vide om forældrekøb

Når børnene flytter hjemmefra, skal de have et ordentligt sted at bo. Og især i studiebyerne kan det være vanskeligt at finde noget tilfredsstillende. Her kan du som forælder træde til og købe en lejlighed til den håbefulde student.

Forældrekøb har nogle åbenlyse fordele, og nogle få ulemper. Så læs denne artikel, før du undersøger, hvilken studiebolig København har til din søn eller datter.

 

Hvad er forældrekøb?

Ordet forældrekøb dækker over den situation, hvor en forælder køber en bolig, som så udlejes til barnet. For det meste sker forældrekøb i forbindelse med, at barnet skal starte på en længere uddannelse. Så de vigtigste byer for forældrekøb er naturligvis landets største universitetsbyer, nemlig København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Hvis du overvejer forældrekøb i en mindre by, øger du din risiko.

 

1. Fordelene

Ud over den åbenlyse tryghed ved at dit barn ikke behøver at bo på gaden eller flakke fra sofa til sofa hos kammeraterne, er den vigtigste fordel, at du får mulighed for at sælge lejligheden billigt til dit barn.

På den måde kan forældrekøbet fungere som en slags arveforskud. Reglen er, at du må sælge boligen til barnet for en minimumspris på 15 % under ejendomsvurderingen. Da ejendomsvurderingen i mange tilfælde er sat alt for lavt, er det en mulighed for skattefrit at overføre flere penge til næste generation.

Hvis dit barn reelt har beboet sin studiebolig, bliver han nemlig ikke beskattet af gevinsten ved salg.

 

2. Planerne

Du kan have forskellige planer med et forældrekøb. De fleste ser forældrekøbet som en investering. Du kan købe en studiebolig til barnet, som derved får lavere boligomkostninger.

Hvis du køber en lidt større lejlighed, kan den unge ovenikøbet få sig en indtægt ved at fremleje et værelse eller to ud til medstuderende. På den måde kan barnet i heldigste fald komme til at bo helt gratis.

 

Når studierne er færdige

Tænk godt over, hvad der skal ske med lejligheden, når dit barn ikke længere skal studere. Her er der typisk tre forskellige scenarier.

  1. Lejligheden sælges som et ny forældrekøb med fortjeneste
  2. Lejligheden sælges til barnet til lav pris
  3. Du overtager selv lejligheden, og flytter til byen

I tilfælde 1 og 2 bør du se efter en bolig i et område, som er attraktivt i forhold til studielivet. Altså tæt på både studier og fritidsaktiviteter.

I tilfælde 3 skal du primært tænke over, om du selv har lyst til at leve din pensionisttilværelse på denne beliggenhed. Det er jo ikke sikkert, du gider bo oven på en bar på Nørrebro i København.

 

3. Fælderne

Der er nogle enkelte ulemper ved forældrekøb, som du også skal huske at tage med i dine overvejelser.

For det første er der jo en risiko ved enhver investering. Du kan ikke med sikkerhed vide, om den bolig, du køber, vil stige i værdi, så du får en fornuftig forrentning af din investering. I værste fald, kan du ende med at hænge på en bolig, som du hverken kan sælge eller udleje. Og så har du en udgift frem for et provenu.

For det andet risikerer du et stort skattesmæk, hvis du ikke er opmærksom på at overholde alle regler. Især fastsættelse af huslejen er vigtig. SKAT kan nemlig komme efter både dig og barnet, hvis ikke I fastsætter en rimelig husleje.

Picture of John Doe

John Doe

Fusce rutrum dui nec ipsum tempus aliquet. Maecenas pellentesque posuere neque, vel malesuada sapien. Phasellus ultricies nulla hendrerit, ultrices turpis a, sagittis lorem. Nulla purus nisi, venenatis vel dapibus

All Posts
Search
Categories
Recent Posts
Tags
Calendar
maj 2024
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Seasonal Sale

New Sale Season

go to shop

Latest News