Hvad må man ikke spise, når man er gravid? Det kan være svært som gravid at navigere i alle de regler, der er i forhold til mad. Vi kommer ind på de mest almindelige fødevarer, som du bør undgå at spise.

Når du er gravid, vil det være naturligt, at du tænker noget mere over, hvad du spiser. Alt hvad du spiser, havner jo også i dit ufødte barn. Derfor er det ikke underligt, at du er lidt bekymret over, hvad du ikke må spise.

Heldigvis behøver du ikke at lave så meget om på dine kostvaner. Hvis du sørger for at spise en varieret kost, vil du langt hen ad vejen have gjort det helt rigtige, når du er gravid. Der er dog nogle få fødevarer, som du helt bør holde dig fra, når du er gravid.

Undgå store rovfisk

Kviksølv ophober sig i alle fisk. Der er dog mere kviksølv i store rovfisk, da de lever af de mindre fisk, der også indeholder kviksølv. Jo højere oppe i fødekæden fiskene er, des mere kviksølv indeholder de. Derfor bør du helt undgå store rovfisk som aborre, rokke, gedde, helleflynder, tun, sværdfisk og sandart, når du er gravid. Kan du ikke undvære tun, bør du højst spise en dåse om ugen.

Hold igen med leverpostejen

Leverpostej indeholder meget vitamin A, der ikke er godt for dit barn i for store doser. Når du er gravid, bør du derfor også skrue ned på, hvor meget leverpostej du spiser. Tager du tilskud af levertran, bør du også droppe dem under graviditeten.

Drop dit daglige koffeinfix

De fleste drikker flere kopper kaffe om dagen. Når du bliver gravid, er det dog tid til at skrue gevaldigt ned for dit kaffeforbrug. Koffeinen påvirker nemlig barnet, lige som det påvirker dig – bare i meget højere grad. Det er derfor ikke sundt for din baby, at du drikker for meget kaffe. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke drikker mere end tre kopper om dagen, mens nogle jordemødre anbefaler, at du ikke drikker mere end en – hvis du da ikke kan lade helt være.

Undgå alkohol

Det er vist efterhånden alment kendt, at alkohol skader dit barn, og du derfor helt skal holde dig fra det, når du er gravid. Drikker du bare en genstand om dagen, kan det give skader på dit barn. Når du prøver at blive gravid, bør du derfor også droppe at drikke, da det selvfølgelig også skader fosteret i de meget tidlige stadier af graviditeten.

Lad være med at spise for meget

Mange gravide slipper tøjlerne og spiser bare, hvad de har lyst til, når de har lyst til det. Når du er gravid, bør du dog stadig ikke spise mere, end du har brug for. Så længe du sørger for at spise varieret i løbet af graviditeten, er der dog ikke et rigtig eller forkert antal kilo, som du kan tage på undervejs.